Nasza dieta

"A jeśli nie zadbamy o ciało w którym żyjemy, to gdzie żyć będziemy…"

Dieta warzywno-owocowa jest jedną z najskuteczniejszych form oczyszczania organizmu. Oparta jest w dużej mierze na surowych warzywach i owocach. Dzięki temu zawiera bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, hormonów roślinnych, enzymów, witamin i minerałów. Dostarcza dużo błonnika, wspomaga procesy naprawcze w organizmie, korzystnie alkalizuje i odtruwa, a poprzez wzmacnianie własnych samoleczących mechanizmów, działa uzdrawiająco. Efektem stosowania tej diety jest także utrata wagi ciała i odmłodzenie organizmu.

Dieta warzywno-owocowa jest formą postu od pokarmów nadmiernie obciążających organizm: wysokokalorycznych, wysokobiałkowych i wysoko przetworzonych, zawierających konserwanty, ulepszacze i barwniki, których spożywanie w nadmiernych ilościach prowadzi z czasem do gromadzenia się w tkankach licznych złogów i obciążających organizm produktów przemiany materii. Zmusza organizm do odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli do zużywania nadmiernych zapasów. Ponieważ zostaje zachowana kolejność oczyszczania organizmu najpierw wydalamy nadmiar wody, potem zużyte zostają złogi, nadmiary (tkanka tłuszczowa), komórki zestarzałe i zwyrodniałe.

Dieta warzywno-owocowa składa się wyłącznie z roślin nisko skrobiowych i nisko cukrowych i dostarcza ok. 400-600 kcal/dzień. Ilość tłuszczu jest 20 krotnie mniejsza, dlatego dla organizmu to rodzaj głodówki zdrowotnej, w trakcie której cały metabolizm przestawia się na tory spalania, oczyszczania i regeneracji.

Post, czyli znaczne ograniczenie ilości przyjmowanych pokarmów, znany jest od czasów starożytnych, zarówno jako metoda profilaktyczna, jak i lecznicza. Starożytni mawiali, że pożywienie może wywołać chorobę lub przywrócić zdrowie. W Polsce największe zasługi w propagowaniu diety warzywno-owocowej mają dr Kinga Wiśniewska-Roszkowska oraz dr Ewa Dąbrowska. www.ewadabrowska.pl

Skład diety.

Dieta składa się z 3 posiłków i 2 przekąsek, umieszczonych w hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Integralną częścią diety jest spożywanie zakwasu z buraków oraz świeżo wyciskanych soków.

Zalecane warzywa: marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiew, kapusty, kalafior, cebula, czosnek, por, papryka, pomidor, ogórek, sałaty, kabaczek, rzepa, brukiew, brokuł, kiszonki, seler naciowy

Zalecane owoce: jabłka, grejpfrut, cytryna, kiwi, owoce leśne, śladowe ilości słodkich owoców

Zalecane przyprawy: zioła zielone, chrzan, ocet jabłkowy, avitek (kwas mlekowy), przyprawy korzenne, koper, natka pietruszki, kminek, stewia, sól kamienna, sól himalajska lub kłodawska 

Zalecane picie wody: ok.1,5 -2 L dziennie wysoko zmineralizowanej magnezowo-wapniowej wody „Muszyna” lub „Magnesia”, herbaty ziołowe i owocowe.

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej.

Podstawowym wskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie u ludzi zdrowych celem wzmocnienia organizmu, oczyszczenia z toksyn, zwiększenia poziomu energii, odmłodzenia, poprawy jakości snu i wydolności psychofizycznej organizmu, a także poprawy pamięci i wyciszenia. Badania naukowe udowodniły, że diety restrykcyjne kalorycznie są skuteczną metodą wydłużenia życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.

Oczyszczanie organizmu przywraca do normy główne układy „sterownicze”, czyli układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą naturalnie wzmacniającą organizm u osób z:
osłabioną odpornością, alergiami, nietolerancją pokarmową, nadwagą, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą typu II, wysokim poziomem cholesterolu, miażdżycą, chorobami zwyrodnieniowymi stawów, łuszczycą, chorobami układu pokarmowego, i innymi

Przeciwskazania do diety.

Cukrzyca na insulinie typ I, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, depresja, choroby wyniszczające (zaawansowane nowotwory, gruźlica), stany po przeszczepie narządów, stany po udarze mózgu, zaawansowana niewydolność serca, nerek, wątroby, dializowanie, przyjmowanie sterydów i cytostatyków, okres ciąży i karmienia piersią

 

Dieta warzywno-owocowa nie jest lekarstwem i nie należy traktować jej jako panaceum na wszelkie choroby. To metoda oczyszczania organizmu, a następnie pobudzania go do naturalnego utrzymania doskonałej kondycji fizycznej i psychicznej. Jedyna osobą uprawnioną do diagnozowania i leczenia chorób jest lekarz.

Dane kontaktowe

Napisz do nas

Obszar działania