Przygotowanie do diety warzywno-owocowej

Jak przygotować się do postu?

Przede wszystkim należy zapoznać się z zasadami diety warzywno-owocowej. Najlepiej zobrazują i przedstawią to wiadomości z pierwszej ręki: www.ewadabrowska.pl. Następnie warto zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych spraw, by nie zrobić sobie krzywdy. Pamiętaj, że każda dieta, post, głodówka, powinny być przeprowadzone pod nadzorem lekarza lub dietetyka.

Zasady wprowadzenia do postu


a. Przede wszystkim zadbaj o odpowiednie nawadnianie organizmu. Wystarczy szklanka wody co godzinę. Brak wody dla organizmu może oznaczać zaburzenia procesów metabolicznych. 

b. Włącz do planu żywienia kiszonki, będące naturalnym źródłem symbiotyków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania flory jelitowej. Stanowią też bogate źródła witamin. 

c. Zastanów się nad uprawianiem kiełków. To idealne urozmaicenie posiłków. Dużym atutem kiełków jest fakt, iż szybko rosną i są gotowe do konsumpcji w ciągu kilku dni. Nadają się idealnie do sałatek, koktajli, czy na kanapkę. 

d. Zadbaj o warzywa w każdym posiłku. Kilka porcji warzyw i owoców dziennie zapewnia regularne dostarczanie witamin i minerałów do organizmu. Warzywa i owoce to również źródła błonnika pokarmowego, który reguluje prawidłową pracę jelit. Nie ma idealnych wielkości porcji. Przyjęło się, że ma być ich 5, z czego trzy porcje to warzywa, a dwie owoce. Porcja poznania zmieścić się w pięści dorosłej osoby.  

e. Warto przejrzeć swoje szafki z zapasami. Do śmieci powinny wylądować wszystkie niezdrowe przekąski, słodycze, słodkie napoje, przetworzone posiłki. Zadbaj o zdrowe przekąski w swojej kuchni.

f. Przed zastosowaniem diety wykluczaj przez kilka dni z menu: mięso, nabiał, cukier, pieczywo.

g. Zacznij zmieniać swoje nawyki. Nie działaj gwałtownie. To małe zmiany pozwolą osiągnąć duże cele. Ważne byś był systematyczny. 

h. Buduj swoją aktywność. Zacznij od spacerów, czy jazdy na rowerze. Stopniowo zwiększaj intensywność. 

i. Jeżeli do działania popchnęła Cię choroba, koniecznie skonsultuj to z lekarzem lub dietetykiem. Wykonaj badania krwi, a także wszelkie inne badania zalecone przez specjalistę. 

Podsumowanie.

PAMIĘTAJ! Na żadnym etapie diety nie odstawiaj leków i nie zmniejszaj ich dawek bez konsultacji z lekarzem. Nie zaczynaj postu lub głodówki samemu. Takie działania mogą przynieść więcej złego niż korzyści. Warto pamiętać, że każdy z nas jest inny i może zareagować na post inaczej. Obserwuj się i konsultuj wszystko ze specjalistą prowadzącym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *