DIETA PRZECIWNOWOTWOROWA
81,00 zł / dzień
Dieta przeciwnowotworowa jest odpowiednia dla wszystkich osób, które pragną zadbać o swoje zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest szczególnie zalecana dla osób zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory ze względu na czynniki genetyczne, środowiskowe lub styl życia. Sposób żywienia ma duże znaczenie w patogenezie wielu złośliwych nowotworów. Właściwie skomponowana dieta ma nie tylko kolosalne znaczenie w obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy, ale również w procesie leczenia choroby onkologicznej i zapobieganiu jej nawrotom. Ponadto, dieta ta może być również pomocna dla osób aktualnie walczących z nowotworem, wspomagając proces leczenia i regeneracji organizmu.
DIETA PRZECIWNOWOTWOROWA
81,00 zł / dzień
Dieta przeciwnowotworowa jest odpowiednia dla wszystkich osób, które pragną zadbać o swoje zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Jest szczególnie zalecana dla osób zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory ze względu na czynniki genetyczne, środowiskowe lub styl życia. Sposób żywienia ma duże znaczenie w patogenezie wielu złośliwych nowotworów. Właściwie skomponowana dieta ma nie tylko kolosalne znaczenie w obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy, ale również w procesie leczenia choroby onkologicznej i zapobieganiu jej nawrotom. Ponadto, dieta ta może być również pomocna dla osób aktualnie walczących z nowotworem, wspomagając proces leczenia i regeneracji organizmu.
Kluczowe składniki diety
Dieta przeciwnowotworowa zawiera składniki bogate w przeciwutleniacze, witaminy, minerały oraz błonnik, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią komórki przed uszkodzeniami. Kluczowe składniki to warzywa (szczególnie zielone – liściaste warzywa), owoce (zwłaszcza jagody i owoce cytrusowe), produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy), tłuste ryby (bogate w kwasyomega-3), a także zioła i przyprawy o działaniu przeciwnowotworowym. Warzywa, owoce, zboża, nasiona roślin strączkowych, ziarna i orzechy mają wysoką wartość odżywczą, są źródłem wielu witamin i minerałów, błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz różnych substancji bioaktywnych. To bogactwo cennych składników powoduje, że produkty te zyskują właściwości antyrakowe. Nie zastąpią ich żadne suplementy diety, powinny pochodzić z naturalnych produktów i być stałym elementem diety. Największy potencjał przeciwnowotworowy wykazują obecne w żywności pochodzenia roślinnego antyoksydanty, polifenole, fitosterole, izotiocyjaniny oraz błonnik pokarmowy.
Dlaczego warto wybrać Tę DIETĘ?
Dieta przeciwnowotworowa ma kluczowe znaczenie w wzmocnieniu układu odpornościowego i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze, może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami DNA oraz zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych. Regularne spożywanie produktów o działaniu przeciwnowotworowym wspiera zdrowy styl życia i może mieć pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie i zdrowie organizmu. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologiczny organizmu oraz jego zdolności do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Przykładowy Jadłospis
Śniadanie
Humus orientalny z pomidorkami cherry, pestkami dyni i pieczywem pełnoziarnistym
Śniadanie II
Melonowy koktajl z naparem z zielonej herbaty
Obiad
Bogracz warzywny z białą fasolą „jaś”, czosnkiem i natką pietruszki
Surówka z białej kapusty, zielonej papryki z kiełkami pszenicy i olejem lnianym
Podwieczorek
Zupa selerowa- krem z płatkami migdałowymi
Kolacja
Dorsz duszony z porem, z brokułem i pomidorową kaszą jaglaną