Post warzywno owocowy dr Dąbrowskiej
Jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych oraz chorób zwyrodnieniowych uznaje się nieprawidłowe żywienie, a w szczególności wieloletnie stosowanie diety bogatej w produkty wysokotłuszczowe i zawierającej zbyt dużą ilość cukrów. Decydując się na ten program, już w pierwszym tygodniu stosowania diety organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego). Oznacza to, że zużywa nadmierne zapasy. Na pierwszy ogień idzie nadmiar wody i złogi, a na drugi tkanka tłuszczowa i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki.
Cel diety:
Musimy mieć świadomość, że osiągnięcie głębokiej regeneracji całego organizmu, jego komórek i tkanek, sięgającej przyczyn schorzenia, wymaga czasu. Zaniedbując latami swoje ciało, nie oczekujmy, że naprawimy je w krótkim czasie. Ten proces może trwać wiele tygodni, miesięcy, a niekiedy lat.
Swoistym efektem ubocznym w wyniku stosowania diety jest utrata wagi ciała, która po 2 tygodniach może wynieść ok. 5%.
Długoterminowa dieta warzywno-owocowa jest wskazana dla osób:
- otyłych,
- cierpiących na choroby przewlekłe i choroby cywilizacyjne,
- cierpiących na choroby skórne, związanych z niewydolnością narządów (np. nerek, wątroby),
- ze schorzeniami ortopedycznymi (podczas stosowania diety warzywno–owocowej stawy i tkanki kostne zaczynają oczyszczać się już po trzecim tygodniu),
- cierpiących na choroby bakteryjne, grzybicze i wirusowe, aby uniknąć ich nawrotów,
- z osłabioną odpornością,
- starających się o potomstwo (dotyczy to obojga partnerów).
W trakcie trwania długich postów wskazane jest bycie pod kontrolą lekarza lub doświadczonego w postach dietetyka. Zaleca się stosowanie długich postów dwa razy w roku, ale w zależności od problemu zdrowotnego powtarzalność postów powinien ustalić lekarz lub dietetyk podczas konsultacji dietetycznej.
Kluczowe dla utrwalenia efektów leczniczych i poprawy ogólnego samopoczucia jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu i w trakcie przerw między okresami diety warzywno–owocowej dr Dąbrowskiej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, a także olejów tłoczonych na zimno. Dozwolone jest spożywanie w niewielkich ilościach nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Bezwzględnie za to należy unikać produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.
Pamiętajmy, że po zakończeniu diety długoterminowej podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób. Liczne badania naukowe wskazują, że potrzebujemy od kilku do kilkunastu tygodni, aby zmienić swoje nawyki lub wykształcić nowe.
Wybierz ten pakiet
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
- Sok z kiszonej kapusty
- Zakwas z buraków (podgrzać max. do temp.40 st C)
- Surówka 1: pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka
- Surówka 2: kapusta czerwona, jabłko, cebula
- Warzywa do podgrzania: kalafior z purée brokułowym
- Surówka 1: buraki, pietruszka, chrzan z żurawiną
- Surówka 2: seler, marchew , jabłko, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
- Zupa: dyniowa – krem
- Sok zielony z imbirem
- Surówka 1: fenkuł, jabłko, papryka czerwona
- Surówka 2: kapusta kiszona sałatkowa, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: frytki z buraka z sosem kalafiorowo – chrzanowym
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa z marchewką
Dzień 2
- Sok marchwiowo-selerowy z limonką
- Zakwas z buraków (podgrzać do max. temp. 40 st. C)
- Surówka 1: kapusta czerwona, pietruszka, jabłko
- Surówka 2: kalafior, czosnek kiszony, ogórek kiszony
- Warzywa do podgrzania: carpaccio z buraka na rukoli
- Surówka 1: kapusta biała, marchew, cebula
- Surówka 2: ogórek kiszony, seler naciowy, jabłko, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: kalafior i brokuł w ziołach
- Zupa: pomidorowa
- Sok z kiszonych ogórków
- Surówka 1: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, dynia
- Surówka 2: seler, marchew, jabłko, czarna rzepa, kiełki
- Warzywa do podgrzania: gulasz warzywny
- Dodatek surowych jarzyn: świeży ogórek z rzodkiewką