Program 3 dniowy

3-dniowa dieta warzywno–owocowa to doskonałe rozwiązanie dla osób zdrowych oraz aktywnych, które oczyszczając swój organizm, chcą wpłynąć na jego poprawne, a także poprawić samopoczucie. Jest szczególnie pomocna, gdy mamy za sobą okres nadmiernego stresu i napięcia lub ulegania żywieniowym zachciankom.

Oczyszczenie i normalizacja
Oczyszczenie i normalizacja pracy układu pokarmowego pozwala oczyścić organizm z toksyn, podkręcić metabolizm, pomaga usunąć nadmiar wody. Warzywno – owocowa kuracja 3-dniowa to prawdziwa bomba łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, która dodaje energii oraz poprawia wygląd i samopoczucie. Zazwyczaj już trzeciego dnia postu warzywno – owocowego organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy (w pierwszej kolejności nadmiar wody oraz złogi). W przypadku regularnego powtarzania diety w cyklu tygodniowym odżywianie endogenne uruchamia się już pod koniec pierwszego dnia.
Dieta 3-dniowa przeznaczona jest dla:
- osób zdrowych, które ze względu na mocno angażującą pracę zawodową nie mogą korzystać z postów w tygodniu,
- osób zdrowych, którym zależy na normalizacji pracy układu pokarmowego i jego oczyszczeniu, osób zdrowych, które chcą poprawić swój wygląd i samopoczucie,
- osób zdrowych, które rozpoczynają swoją przygodę z postem leczniczym
- osób, które po zakończeniu postu długoterminowego chcą utrwalić jego efekty, zapobiec nawrotom dolegliwości i zmniejszyć ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Aby dobrze wykorzystać dobroczynny wpływ diety 3-dniowej, warto odpowiednio przygotować się do jej przeprowadzenia i przez 3 dni przed jej rozpoczęciem i odpowiednio zmodyfikować swój jadłospis. Więcej o tym przeczytacie przy okazji programu: Wprowadzenie do postu dr Ewy Dąbrowskiej. Posty krótkie najkorzystniej jest stosować systematycznie, przez cały rok. Bardzo dobry efekt może dawać powtarzanie diety warzywno – owocowej przez kilka lub kilkanaście weekendów z rzędu. Regularne stosowanie krótkich warzywno – owocowych postów sprawia, że podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych na co dzień przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób i pozwala wykształcić zdrowe nawyki.
Wybierz ten pakiet
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
- Sok z kiszonej kapusty
- Zakwas z buraków (podgrzać max. do temp.40 st C)
- Surówka 1: pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka
- Surówka 2: kapusta czerwona, jabłko, cebula
- Warzywa do podgrzania: kalafior z purée brokułowym
- Surówka 1: buraki, pietruszka, chrzan z żurawiną
- Surówka 2: seler, marchew , jabłko, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
- Zupa: dyniowa – krem
- Sok zielony z imbirem
- Surówka 1: fenkuł, jabłko, papryka czerwona
- Surówka 2: kapusta kiszona sałatkowa, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: frytki z buraka z sosem kalafiorowo – chrzanowym
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa z marchewką
Dzień 2
- Sok marchwiowo-selerowy z limonką
- Zakwas z buraków (podgrzać do max. temp. 40 st. C)
- Surówka 1: kapusta czerwona, pietruszka, jabłko
- Surówka 2: kalafior, czosnek kiszony, ogórek kiszony
- Warzywa do podgrzania: carpaccio z buraka na rukoli
- Surówka 1: kapusta biała, marchew, cebula
- Surówka 2: ogórek kiszony, seler naciowy, jabłko, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: kalafior i brokuł w ziołach
- Zupa: pomidorowa
- Sok z kiszonych ogórków
- Surówka 1: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, dynia
- Surówka 2: seler, marchew, jabłko, czarna rzepa, kiełki
- Warzywa do podgrzania: gulasz warzywny
- Dodatek surowych jarzyn: świeży ogórek z rzodkiewką