Program 3 dniowy

3-dniowa dieta warzywno–owocowa to doskonałe rozwiązanie dla osób zdrowych oraz aktywnych, które oczyszczając swój organizm, chcą wpłynąć na jego poprawne, a także poprawić samopoczucie. Jest szczególnie pomocna, gdy mamy za sobą okres nadmiernego stresu i napięcia lub ulegania żywieniowym zachciankom.

Oczyszczenie i normalizacja

Oczyszczenie i normalizacja pracy układu pokarmowego pozwala oczyścić organizm z toksyn, podkręcić metabolizm, pomaga usunąć nadmiar wody. Warzywno – owocowa kuracja 3-dniowa to prawdziwa bomba łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, która dodaje energii oraz poprawia wygląd i samopoczucie. Zazwyczaj już trzeciego dnia postu warzywno – owocowego organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy (w pierwszej kolejności nadmiar wody oraz złogi). W przypadku regularnego powtarzania diety w cyklu tygodniowym odżywianie endogenne uruchamia się już pod koniec pierwszego dnia.

Dieta 3-dniowa przeznaczona jest dla:

  • osób zdrowych, które ze względu na mocno angażującą pracę zawodową nie mogą korzystać z postów w tygodniu,
  • osób zdrowych, którym zależy na normalizacji pracy układu pokarmowego i jego oczyszczeniu, osób zdrowych, które chcą poprawić swój wygląd i samopoczucie,
  • osób zdrowych, które rozpoczynają swoją przygodę z postem leczniczym
  • osób, które po zakończeniu postu długoterminowego chcą utrwalić jego efekty, zapobiec nawrotom dolegliwości i zmniejszyć ryzyko wystąpienia efektu jojo.


Aby dobrze wykorzystać dobroczynny wpływ diety 3-dniowej, warto odpowiednio przygotować się do jej przeprowadzenia i przez 3 dni przed jej rozpoczęciem i odpowiednio zmodyfikować swój jadłospis. Więcej o tym przeczytacie przy okazji programu: Wprowadzenie do postu dr Ewy Dąbrowskiej. Posty krótkie najkorzystniej jest stosować systematycznie, przez cały rok. Bardzo dobry efekt może dawać powtarzanie diety warzywno – owocowej przez kilka lub kilkanaście weekendów z rzędu. Regularne stosowanie krótkich warzywno – owocowych postów sprawia, że podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych na co dzień przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób i pozwala wykształcić zdrowe nawyki.

Wybierz ten pakiet

Przykładowy jadłospis

Dzień 1

  • Sok z kiszonej kapusty
  • Zakwas z buraków (podgrzać max. do temp.40 st C)
  • Surówka 1: pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka
  • Surówka 2: kapusta czerwona, jabłko, cebula
  • Warzywa do podgrzania: kalafior z purée brokułowym
  • Surówka 1: buraki, pietruszka, chrzan z żurawiną
  • Surówka 2: seler, marchew , jabłko, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
  • Zupa: dyniowa – krem
  • Sok zielony z imbirem
  • Surówka 1: fenkuł, jabłko, papryka czerwona
  • Surówka 2: kapusta kiszona sałatkowa, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: frytki z buraka z sosem kalafiorowo – chrzanowym
  • Dodatek surowych jarzyn: kalarepa z marchewką

Dzień 2

  • Sok marchwiowo-selerowy z limonką
  • Zakwas z buraków (podgrzać do max. temp. 40 st. C)
  • Surówka 1: kapusta czerwona, pietruszka, jabłko
  • Surówka 2: kalafior, czosnek kiszony, ogórek kiszony
  • Warzywa do podgrzania: carpaccio z buraka na rukoli
  •  
  • Surówka 1: kapusta biała, marchew, cebula
  • Surówka 2: ogórek kiszony, seler naciowy, jabłko, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: kalafior i brokuł w ziołach
  • Zupa: pomidorowa
  •  
  • Sok z kiszonych ogórków
  • Surówka 1: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, dynia
  • Surówka 2: seler, marchew, jabłko, czarna rzepa, kiełki
  • Warzywa do podgrzania: gulasz warzywny
  • Dodatek surowych jarzyn: świeży ogórek z rzodkiewką
  •