Program tygodniowy – Zielonomi

🔥 RABAT 15 % – Zamów od 26.11 – 2.12.2024, wykorzystaj do 20.12.2024.  Kod – BLACK 

Program tygodniowy

Trwający od 7 do 10 dni post leczniczy jest doskonałym wprowadzeniem do zmiany nawyków żywieniowych. Oprócz oczyszczenia i normalizacji pracy układu pokarmowego prowadzi do ustabilizowania poziomu insuliny i ciśnienia krwi oraz pomaga pozbyć się biologicznego uzależnienia organizmu od cukrów prostych. Ponadto zazwyczaj już trzeciego dnia stosowania diety warzywno–owocowej, organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy. Na pierwszy ogień idzie nadmiar wody i złogi, a na drugi tkanka tłuszczowa i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki.

Przeznaczenie:

Dieta tygodniowa przeznaczona jest dla:

  • kobiet mających problemy hormonalne (1 tydzień, raz w miesiącu, przed menstruacją),
  • kobiet w okresie menopauzy (raz w miesiącu),
  • osób z niedowagą, aby odbudować i zregenerować tkanki, a tym samym ułatwić przybranie na wadze (częstotliwość powtarzania diety uzależniona od stanu pacjenta),
  • osób cierpiących na nawracające infekcje (grypa, przeziębienie), aby wzmocnić odporność i ustrzec się przed powikłaniami,
  • osób oczekujących na operacje, aby skrócić czas rekonwalescencji. Warto zaznaczyć, że takie osoby powinny wybrać ten program wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Program nie jest wskazany w okresie bezpośrednio poprzedzającym zabieg,
  • osób przewlekle chorych, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka,
  • osób zdrowych, które zdecydowały się poznać swój organizm poprzez zastosowanie postu, 
  • osób, które mają ostre kryzysy w trakcie długotrwałego postu (kluczowa w takim wypadku jest stała współpraca z dietetykiem i niepoddawanie się kryzysom). Ważne jest, aby krótkie posty stosować systematycznie (np. raz w miesiącu, raz na trzy miesiące), gdyż organizm lubi powtarzalność.

    Kluczowe dla utrwalenia efektów leczniczych i poprawy ogólnego samopoczucia jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu i w trakcie przerw między okresami diety warzywno–owocowej dr Dąbrowskiej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, a także olejów tłoczonych na zimno. Dozwolone jest spożywanie w niewielkich ilościach nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Bezwzględnie za to należy unikać produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.

Wybierz ten pakiet

Przykładowy jadłospis

Dzień 1

  • Sok z kiszonej kapusty
  • Zakwas z buraków (podgrzać max. do temp.40 st C)
  • Surówka 1: pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka
  • Surówka 2: kapusta czerwona, jabłko, cebula
  • Warzywa do podgrzania: kalafior z purée brokułowym
  • Surówka 1: buraki, pietruszka, chrzan z żurawiną
  • Surówka 2: seler, marchew , jabłko, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
  • Zupa: dyniowa – krem
  • Sok zielony z imbirem
  • Surówka 1: fenkuł, jabłko, papryka czerwona
  • Surówka 2: kapusta kiszona sałatkowa, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: frytki z buraka z sosem kalafiorowo – chrzanowym
  • Dodatek surowych jarzyn: kalarepa z marchewką

Dzień 2

  • Sok marchwiowo-selerowy z limonką
  • Zakwas z buraków (podgrzać do max. temp. 40 st. C)
  • Surówka 1: kapusta czerwona, pietruszka, jabłko
  • Surówka 2: kalafior, czosnek kiszony, ogórek kiszony
  • Warzywa do podgrzania: carpaccio z buraka na rukoli
  •  
  • Surówka 1: kapusta biała, marchew, cebula
  • Surówka 2: ogórek kiszony, seler naciowy, jabłko, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: kalafior i brokuł w ziołach
  • Zupa: pomidorowa
  •  
  • Sok z kiszonych ogórków
  • Surówka 1: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, dynia
  • Surówka 2: seler, marchew, jabłko, czarna rzepa, kiełki
  • Warzywa do podgrzania: gulasz warzywny
  • Dodatek surowych jarzyn: świeży ogórek z rzodkiewką
  •  

      © 2024 ZielonoMi Wszelkie prawa zastrzeżone.