Program tygodniowy
Trwający od 7 do 10 dni post leczniczy jest doskonałym wprowadzeniem do zmiany nawyków żywieniowych. Oprócz oczyszczenia i normalizacji pracy układu pokarmowego prowadzi do ustabilizowania poziomu insuliny i ciśnienia krwi oraz pomaga pozbyć się biologicznego uzależnienia organizmu od cukrów prostych. Ponadto zazwyczaj już trzeciego dnia stosowania diety warzywno–owocowej, organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy. Na pierwszy ogień idzie nadmiar wody i złogi, a na drugi tkanka tłuszczowa i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki.
Przeznaczenie:
Dieta tygodniowa przeznaczona jest dla:
- kobiet mających problemy hormonalne (1 tydzień, raz w miesiącu, przed menstruacją),
- kobiet w okresie menopauzy (raz w miesiącu),
- osób z niedowagą, aby odbudować i zregenerować tkanki, a tym samym ułatwić przybranie na wadze (częstotliwość powtarzania diety uzależniona od stanu pacjenta),
- osób cierpiących na nawracające infekcje (grypa, przeziębienie), aby wzmocnić odporność i ustrzec się przed powikłaniami,
- osób oczekujących na operacje, aby skrócić czas rekonwalescencji. Warto zaznaczyć, że takie osoby powinny wybrać ten program wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Program nie jest wskazany w okresie bezpośrednio poprzedzającym zabieg,
- osób przewlekle chorych, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka,
- osób zdrowych, które zdecydowały się poznać swój organizm poprzez zastosowanie postu,
- osób, które mają ostre kryzysy w trakcie długotrwałego postu (kluczowa w takim wypadku jest stała współpraca z dietetykiem i niepoddawanie się kryzysom). Ważne jest, aby krótkie posty stosować systematycznie (np. raz w miesiącu, raz na trzy miesiące), gdyż organizm lubi powtarzalność.
Kluczowe dla utrwalenia efektów leczniczych i poprawy ogólnego samopoczucia jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu i w trakcie przerw między okresami diety warzywno–owocowej dr Dąbrowskiej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, a także olejów tłoczonych na zimno. Dozwolone jest spożywanie w niewielkich ilościach nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Bezwzględnie za to należy unikać produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.
Wybierz ten pakiet
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
- Sok z kiszonej kapusty
- Zakwas z buraków (podgrzać max. do temp.40 st C)
- Surówka 1: pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka
- Surówka 2: kapusta czerwona, jabłko, cebula
- Warzywa do podgrzania: kalafior z purée brokułowym
- Surówka 1: buraki, pietruszka, chrzan z żurawiną
- Surówka 2: seler, marchew , jabłko, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
- Zupa: dyniowa – krem
- Sok zielony z imbirem
- Surówka 1: fenkuł, jabłko, papryka czerwona
- Surówka 2: kapusta kiszona sałatkowa, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: frytki z buraka z sosem kalafiorowo – chrzanowym
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa z marchewką
Dzień 2
- Sok marchwiowo-selerowy z limonką
- Zakwas z buraków (podgrzać do max. temp. 40 st. C)
- Surówka 1: kapusta czerwona, pietruszka, jabłko
- Surówka 2: kalafior, czosnek kiszony, ogórek kiszony
- Warzywa do podgrzania: carpaccio z buraka na rukoli
- Surówka 1: kapusta biała, marchew, cebula
- Surówka 2: ogórek kiszony, seler naciowy, jabłko, natka pietruszki
- Warzywa do podgrzania: kalafior i brokuł w ziołach
- Zupa: pomidorowa
- Sok z kiszonych ogórków
- Surówka 1: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, dynia
- Surówka 2: seler, marchew, jabłko, czarna rzepa, kiełki
- Warzywa do podgrzania: gulasz warzywny
- Dodatek surowych jarzyn: świeży ogórek z rzodkiewką