Dieta dr Ewy Dąbrowskiej
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej ®
Dieta dr Dąbrowskiej ® jest postem warzywno-owocowym, który jest jedną z najskuteczniejszych form oczyszczania organizmu. Zasady kuracji są proste. Jadłospis w diecie doktor Dąbrowskiej ® opiera się w głównej mierze na surowych warzywach i owocach, dzięki czemu posiłki zawierają bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, hormonów roślinnych, enzymów, witamin i składników mineralnych. Ponadto dieta dostarcza dużo błonnika, wspomaga procesy naprawcze w organizmie, korzystnie alkalizuje i odtruwa, a poprzez wzmacnianie samoleczących mechanizmów, działa uzdrawiająco. Efektem stosowania warzywno-owocowej jest także utrata wagi ciała i odmłodzenie organizmu.
Dieta doktor Dąbrowskiej ® jest formą postu od pokarmów nadmiernie obciążających organizm: wysokokalorycznych, wysokobiałkowych i wysokoprzetworzonych, zawierających konserwanty, ulepszacze i barwniki, których zbyt częste spożywanie prowadzi z czasem do gromadzenia się w tkankach licznych złogów i obciążających organizm szkodliwych produktów przemiany materii. Dieta warzywno-owocowa skonstruowana jest w taki sposób, że zmusza organizm do „włączenia” odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli do zużywania zgromadzonych w nadmiarze zapasów. Podczas tej diety zostaje zachowana kolejność oczyszczania organizmu: najpierw wydalamy nadmiar wody, potem zużyte zostają złogi produktów przemiany materii, następnie nadmiary (tkanka tłuszczowa), na końcu organizm wydala komórki zestarzałe i zwyrodniałe.
Kim jesteśmy ?
Z dietą warzywno-owocową opracowaną przez dr Ewę Dąbrowską ® zetknęliśmy się kilkanaście lat temu. Od pierwszego wykładu dr Dąbrowskiej ® postanowiliśmy nie tylko sami korzystać z dobroczynnego wpływu jej wskazówek dietetycznych, lecz także propagować je wśród naszej rodziny i przyjaciół. Przez te kilkanaście lat stale pogłębiamy naszą wiedzę o odżywianiu i wpływie diety na zdrowie, samopoczucie i jakość życia.
Poszukiwania te zawiozły nas do południowych Indii, gdzie wokół medycyny ajurwedyjskiej wykształcił się ruch propagujący wykorzystanie tradycyjnych metod przywracania zdrowia i równowagi organizmu. W wielu krajach zachodu metody zaczerpnięte z ajurwedy z wielkim powodzeniem stosowane są jako uzupełnienie medycyny akademickiej.
W naszej diecie warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej ® używamy przyprawy wykorzystywane w kuchni południowych Indii – kurkumę, imbir, kolendrę, kumin, garam masalę i zioła stosowane w ajurwedzie. Dzięki temu nasze potrawy zyskują dodatkowe walory zdrowotne i unikalny, zróżnicowany smak. Jest to dla nas szczególnie ważne, gdyż z własnego doświadczenia wiemy, jak istotne dla osiągnięcia sukcesu w stosowaniu diety są walory smakowe i urozmaicenie spożywanych posiłków.
Wielokrotnie uczestniczyliśmy w dwutygodniowych stacjonarnych postach leczniczych na Kaszubach i odczuwając ich pozytywny wpływ, byliśmy zdeterminowani, aby kontynuować program po powrocie do domu. Niestety pogodzenie codziennych obowiązków rodzinnych, pracy zawodowej z czasochłonnym przygotowywaniem posiłków opartych na warzywach i owocach okazywało się bardzo trudne.
Dziś chcielibyśmy zaproponować Państwu możliwość, której zawsze nam brakowało – zdrowe i smaczne posiłki przygotowane z zachowaniem zasad diety dr Dąbrowskiej ® dostarczane do Państwa domu.
Przykładowy jadłospis diety
Kompleksowe leczenie postem dr Ewy Dąbrowskiej®
Post dr Ewy Dąbrowskiej uzyskał pozytywne wyniki w remisji chorób takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga, choroba wieńcowa, cukrzyca II typu, wysoki poziom cholesterolu, skaza moczanowa, przewlekłe zapalenie stawów, porfiria skórna, paradontoza, astma, podatność na infekcje, owrzodzenia podudzi, zespół jelita wrażliwego, zakrzepowe zapalenie żył, zaparcia, jaskra i inne.
Powszechnie przyjęło się, że każdą jednostkę chorobową diagnozuje się
i leczy oddzielnie. Post warzywno-owocowy to nie lek na choroby, to wsparcie organizmu w procesie samoleczenia, dlatego też powinien być systematycznie stosowany.
Głównym celem diety jest rewitalizacja organizmu, przywrócenie równowagi i oczyszczenie. Warto zaznaczyć, że post oparty jest o bardzo niską kaloryczność posiłków. To sprawia, że organizm pobudza się do samoleczenia, zużywając do tego celu patologiczne komórki. Eliminacja cukru oraz jakiejkolwiek przetworzonej żywności pozwala na regenerację śluzówki jelit, natomiast duża ilość dostarczanego błonnika oczyszcza je.
Pamiętaj. Przed rozpoczęciem diety postnej, warto skorzystać z konsultacji z naszym dietetykiem.
Zasady postu a choroby i dolegliwości
Podstawową zasadą postu dr Ewy Dąbrowskiej® jest wewnętrzne żywienie polegające na utylizacji tkanek według konkretnego schematu. Jak to rozumieć?
Organizm najpierw wydala nadmiar wody (ustępują obrzęki). Następnie zużywa jako pokarm niepotrzebne zapasy: złogi tłuszczu, zwyrodniałe komórki, a także ogniska zapalne. Niesamowite jest to, że równocześnie z zużyciem starych komórek następuje regeneracja młodych, zdrowych komórek. Następstwem takich procesów jest ustąpienie bólów stawowych.
Po przeprowadzeniu postu nasza odporność znacząco się poprawia. Następuje remisja chorób zwyrodnieniowych, ustępują zmiany zapalne. Zmniejszeniu ulegają również skłonności do przeziębień, a choroby zwyrodnieniowe cofają się. Kuracja działa także korzystnie na poprawę glikemii, ciśnienia tętniczego, hiperlipidemii, poprawę kondycji skóry, włosów, paznokci.
Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej.
Zastosowanie diety w celach profilaktycznych:
✅ zaburzenia czynnościowe (zaparcia, zespół jelita drażliwego)
✅ zaburzenia metabolizmu (nadciśnienie, cukrzyca leczona lekami, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy)
✅ choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit)
✅ defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów)
Skutkiem stosowania diety warzywno-owocowej jest:
✅ poprawa odporności
✅ lepszy sen
✅ pogodniejszy nastrój i więcej energii witalnej
✅ zwiększona tolerancja wysiłku
✅ utrata wagi (skutek uboczny) oraz normalizacja ciśnienia tętniczego krwi
✅ obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, poziomu glukozy i poziomu OB
✅ zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie
✅ poprawienie ukrwienia organizmu
✅ ustępowanie objawów wielu chorób
Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej:
✅ cukrzyca leczona insuliną
✅ niedoczynność nadnerczy
✅ ostra porfiria
✅ nadczynność tarczycy
✅ ciężka depresja
✅ okres ciąży i karmienia
✅ gruźlica
✅ zaawansowane choroby nowotworowe
✅ zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby
✅ stany po przeszczepach narządów
✅ stosowanie leków hamujących układ odpornościowy
✅ stosowanie hormonów sterydowych
Zobacz naszą ofertę
Dlaczego warto korzystać z diety pudełkowej?
Tak naprawdę z cateringu może korzystać każdy, jednak najczęściej korzystają z niego osoby, które pragną się zdrowo odżywiać. Dużą grupę stanowią również ludzie niemający zbytnio czasu, zabiegani i zapracowani.
Dieta pudełkowa idealnie sprawdzi się też w przypadku osób chcących zrzucić nadmiar kilogramów, ponieważ uzyskają w ten sposób niezbędne składniki odżywcze, a także odpowiednią kaloryczność.
Catering pudełkowy to również idealne rozwiązanie dla osób, które borykają się ze złym stanem zdrowia. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że zanim taka osoba zdecyduje się na catering, powinna skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Dieta pudełkowa ZielonoMi
Dieta pudełkowa oparta na warzywach i owocach to doskonały sposób na poprawę samopoczucia i oczyszczenie organizmu, ale tylko pod warunkiem, że jest przeprowadzona w prawidłowy sposób. Niestety, szereg osób, które interesują się dietą dr Dąbrowskiej ®, często rezygnuje z niej już na starcie, ponieważ zniechęca je cały proces przygotowań, gotowanie posiłków oraz śledzenie list zakazanych i dozwolonych produktów. Poważnym problemem bywa również brak czasu i pomysłów na to, co zjeść danego dnia. Nie wspominając już o tak prozaicznej sprawie, jak planowanie posiłków w ciągu dnia, z czym na co dzień większość z nas ma duży kłopot. Dlatego właśnie dieta pudełkowa okazuje się być świetnym rozwiązaniem, które zapewnia wygodę i nie pochłania dużo czasu.
Współpracując z cateringiem dietetycznym ZielonoMi, oszczędzą Państwo mnóstwo czasu, który normalnie należałoby poświęcić nad planowaniem jadłospisu, robieniem zakupów oraz finalnie przygotowywaniem posiłków. Cały ten proces jest bardzo czasochłonny. Dieta pudełkowa oferowana przez nas została przygotowana tak, by wszystkie posiłki smakowały każdemu oraz by poprawić zdrowie organizmu. Gwarantujemy, że dołożymy wszelkich starań, aby odżywanie z ZielonoMi zapewniło Państwu o wiele lepszy stan zdrowotny zarówno fizyczny, jak i psychiczny.
Dlaczego warto wybrać catering ZielonoMi
✅ Oszczędzasz czas i pieniądze
Chociaż w pierwszym momencie dieta pudełkowa może wydawać się rozwiązaniem drogim, to po głębszej analizie okazuje się, że tak nie jest. Czas poświęcony na zakupy, przygotowanie posiłków (odpowiednie porcje), pilnowanie kaloryczności, prąd i gaz. Dużo tego, prawda?
✅ Nie tylko odchudzanie
Pierwsze skojarzenie dotyczące diety pudełkowej, to odchudzanie. Dużo w tym prawdy. Nasz catering jest jednak trochę inny. Stawiamy przede wszystkim na zdrowie, a odchudzanie jest skutkiem ubocznym.
Wiadomo, że prawidłowe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie oraz pomaga zapobiegać wielu chorobom. Nasza oferta to catering oparty o wiedzę i doświadczenie dr Ewy Dąbrowskiej ®. Jeżeli zależy Ci na poprawie zdrowia, oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz możliwej remisji chorób, dieta pudełkowa ZielonoMi jest rozwiązaniem godnym rozważenia.
✅ Regularność posiłków
Wszyscy wiemy jak ważna jest regularność i dyscyplina w każdej dziedzinie. Catering ZielonoMi pomoże Ci się zdyscyplinować, kiedy przez cały dzień będziesz miał zagwarantowane posiłki.
✅ Jak wygląda nasza dieta pudełkowa?
Codziennie otrzymują Państwo zestaw trzech posiłków, śniadanie, obiad oraz kolację, które są idealnie dopasowane do zaleceń dr Dąbrowskiej ®. Dania są dostarczane pod wskazany, dogodny dla Państwa adres. W pudełkach znajdą Państwo surówki warzywne, zalecane w diecie kiszonki oraz zakwas z buraka, a także dania przewidziane do spożycia na ciepło, jak na przykład gulasz warzywny czy krem z dyni. Korzystając z naszych usług, nie będą musieli się Państwo martwić o przygotowywanie posiłków, trzymanie się wytycznych diety i z pewnością nie popadną Państwo w rutynę, jedząc ciągle te same potrawy! Z naszą pomocą przeprowadzenie postu stanie się znacznie wygodniejsze i łatwiejsze.
Nasze posiłki są codziennie przygotowywane ze świeżych warzyw i owoców, więc zalecamy przechowywanie otrzymanych pojemników w temperaturze od 2 do 5°C.
Zapraszamy do współpracy.