
DIETA W MIAŻDŻYCY
81,00 zł / dzień
Dieta w miażdżycy jest odpowiednia dla osób zdiagnozowanych z tą chorobą, ale także dla tych, którzy chcą zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia lub mają skłonności do stanów zapalnych oraz wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Miażdżyca należy do grupy chorób układu krążenia. Stanowi chorobę dużych oraz średnich tętnic wywołaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu, co prowadzi do zwężenia tętnicy oraz utrudnień w przepływie przez nią krwi. Za dominujące czynniki ryzyka rozwoju miażdżycy uważa się te związane z prowadzonym stylem życia jak np. niewłaściwe odżywianie się.
Mogą z niej korzystać zarówno osoby starsze, jak i młodsze, które pragną dbać o swoje serce i układ krążenia

DIETA W MIAŻDŻYCY
81,00 zł / dzień
Dieta w miażdżycy jest odpowiednia dla osób zdiagnozowanych z tą chorobą, ale także dla tych, którzy chcą zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia lub mają skłonności do stanów zapalnych oraz wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Miażdżyca należy do grupy chorób układu krążenia. Stanowi chorobę dużych oraz średnich tętnic wywołaną odkładaniem się w ich ścianach cholesterolu, co prowadzi do zwężenia tętnicy oraz utrudnień w przepływie przez nią krwi. Za dominujące czynniki ryzyka rozwoju miażdżycy uważa się te związane z prowadzonym stylem życia jak np. niewłaściwe odżywianie się.
Mogą z niej korzystać zarówno osoby starsze, jak i młodsze, które pragną dbać o swoje serce i układ krążenia
Kluczowe składniki diety
Dieta w miażdżycy opiera się na produktach, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kluczowe składniki to warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy, oliwa z oliwek), ryby bogate w kwasy omega-3, a także produkty o niskiej zawartości soli i cukru. Ważne jest unikanie tłuszczów trans oraz przetworzonej żywności. Najważniejsza kwestia to spożywanie produktów z różnych grup żywnościowych, tj. prowadzenie diety różnorodnej i urozmaiconej. Dzięki temu można zwiększyć pewność co do tego, że dieta będzie zawierała każde składniki odżywcze.
Dlaczego warto wybrać Tę DIETĘ?
Dieta w miażdżycy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz jej powikłań, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Poprzez ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu, oraz zwiększenie spożycia błonnika, antyoksydantów i kwasów omega-3, można poprawić stan zdrowia serca i układu krążenia. Ważnym elementem zapobiegania jest zdrowe odżywianie się, uwzględniające w codziennej diecie warzywa i owoce. Spożycie tłuszczów zwierzęcych powinno być zmniejszone.

Przykładowy Jadłospis
Śniadanie
Pasta baba ghanoush z bakłażanem i tofu;
chleb żytni razowy
Śniadanie II
Multiwitaminowy koktajl z awokado i jarmużem
Obiad
Kasza jęczmienna ze słodkim sosem pomidorowym i kotlecikami sojowymi, surówka z kiszonej kapusty, z marchwią i jabłkiem
Podwieczorek
Zupa curry z jarmużem
Kolacja
Pieczone w piecu kotlety ziemniaczano-pieczarkowe z kurkumą
Surówka